Tények a Goji bogyóról:

19 aminosavat (a fehérjék építőkövei) tartalmaz, melyek közül 8 esszenciális, azaz nélkülözhetelen    az élethez.
21 nyomelemet tartalmaz, köztük germániumot, amely ritkán fordul elő élelmiszerben és amely    rákellenes hatású.
• Több fehérjét tartalmaz (13%), mint a teljes kiőrlésű gabona.
• Az antioxidáns karotinoidok egész tárházát tartalmazza, beleértve a béta-karotint is (s jobb forrása    annak, mint a sárgarépa!), és a zeaxantint, ami a szemet védi. Minden élelmiszernél több karotinoidot    tartalmaz.
• Még a narancsnál is több C-vitamin található benne.
• Valamennyi B-vitamin megtalálható benne, amelyek nélkülözhetetlenek a táplálék energiává    alakításához.
E-vitamint is tartalmaz, ami ritkán fordul elő gyümölcsökben, csak gabonában és magvakban.
Béta-szitoszterolt, egy gyulladásgátlót is tartalmaz, amely szintén csökkenti a vér koleszterin szintjét    és amelyet szexuális impotencia és prosztata megnagyobbodás kezelésére is használnak.
Esszenciális zsírsavakat is tartalmaz, melyek szükségesek a szervezet hormon termeléséhez, és az    agy és idegrendszer tökéletes működéséhez.
Ciperont is tarlamaz, s ez a szeszkviterpén előnyösen hat a szívre és a vérnyomásra, és kedvezően    befolyásolja a menstruációs zavarokat. A méhnyakrák kezelésére is használják.
Szolavetivont tartalmaz, amely erőteljes gomba-ölő és baktérium-ölő vegyület.
Fizalint tartalmaz, amely hatásos a leukémia főbb típusainak kezelésében. Bebizonyították erről a    vegyületről, hogy növeli a lép természetes “killer-sejt” aktivitását, a normál és a tumoros egérben, és    rák-ellenes hatása széles spektrumú. A hepatitisz B kezelésében is használják.
Betaint tartalmaz, amely a máj kolin termelésében tölt be szerepet, s amely vegyület jótékonyan hat    idegesség esetén, javítja a memóriát, gyorsítja az izom-növekedést és védi a májat is. A betain metil    csoportjai révén a szervezet enrgia folyamataiban is részt vesz, segít csökkenteni a homocisztein    szintet, amely a szív-betegségek elsődleges rizikó faktora. DNS védő hatása is ismert.


A Goji bogyó gazdag C-vitamin forrás, 500-szor annyi C-vitamint tartalmaz súly-arányosan, mint a narancs, és többet, mint bármilyen más gyümölcs. Az A-vitaminnak is kiváló forrása, ami nem meglepő, hiszen a bogyó maga is szép vörös színű. Tartalmaz továbbá B1, B2, B6 és E vitamint, melyek köztudottan anti-oxidánsok.

A szelénium és a germánium bőséges forrása is, és számos klinikai vizsgálatban, köztük rák-betegek gyógyításában is alkalmazták: a kemoterápiában részesülő rák-betegek esetén máj-védő hatással bír. A távol-keleti medicinában a chi-hiányt korrigálja e két elem, ami azt jelenti, hogy az alacsony energiájú emberek, akik álmatlanságban, szívritmuszavarban, és szorongásban szenvednek, jobban érzik magukat, ha Goji bogyót fogyasztanak.

A gyümölcs 18 aminósavat (többet, mint a lépesméz) és 21 féle nyomelemet tartalmaz, valamint linolén savat, és több béta-karotint, mint a sárgarépa.

In vitro tanulmányok azt mutatják, hogy a Goji bogyóban található ásványi anyagoknak köszönhetően több féle rák-sejtet is elpusztíthat. Feltételezhetően olyan mechanizmussal, hogy meggátolja a rák-sejtek osztódását, amely által csökken azok reproduktív kapacitása. Egy Japánban végzett átfogó tanulmány szerint, a kontroll csoporthoz képest a rákbetegek 58%-ában csökkent a tumor növekedés a Goji bogyót hatására. Egy Mongóliában végzett tanulmány azt mutatta, hogy a Goji bogyót fogyasztó betegeknek jelentősen megnőtt a lymfocita aktivitása, és vérük „megfiatalodott“.

A Lycium Barbarum (a Goji latin neve) számos legendás egészség-növelő hatását tudományos tanulmányok erősítik meg. Ezek a:
• immunválaszt fokozó hatás
• kimerültség ellenes hatás
• súly-csökkenés
• szabad gyök gátlás

A Goji gyümölcse az az élelmiszer, amely az ORAC-skálán a legmagasabb, 3472 egységnyi, antioxidáns hatással rendelkezik.

Az ORAC-skála az USA mezőgazdasági minisztériuma által standardizált minősítés az élelmiszerek antioxidáns szintjének mérésére. Az ORAC az „Oxygen Radical Absorbance Capacity“ (oxigén gyök abszorbancia kapacitás) kifejezés rövidítése, és egysége az ORAC-egység/ 100 g élelmiszer.